UGT denuncia davant el Sindic de Greuges l’agrupació forçosa de matèries en 1r de l’ESO

  • El sindicat demana a la institució que paralitze la imposició dels àmbits educatius dictada per Educació per al pròxim curs
  • Les instruccions de la conselleria vulneren el dret de l’alumnat a una educació de qualitat, del professorat a impartir la docència de la qual és especialista i el dels centres a la seua autonomia pedagògica i organitzativa

 22-07-2022.-  El sector d’Ensenyament d’UGT Serveis Públics del País Valencià ha presentat una queixa davant el Sindic de Greuges de la Comunitat Valenciana per la imposició forçosa i obligatòria de l’agrupació de matèries en 1r de l’ESO que estableixen les instruccions dictades per la Conselleria d’Educació per al desenvolupament d’aquests ensenyaments en els centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Les instruccions, publicades el passat 15 de juliol en el DOGV, estableixen la imposició i obligatorietat d’organitzar curricularment els àmbits educatius en el primer curs de l’ESO, una ordre que vulnera clarament la normativa estatal que estableix que aquesta forma d’organització curricular només pot ser adoptada de manera voluntària pels centres educatius i que en ella s’ha de garantir que el professorat compte amb la deguda qualificació en les matèries que s’agrupen o integren en els diferents àmbits de coneixement i no sols en una d’elles. La norma estatal, a més, contempla que es compten amb els recursos adequats, reducció de ràtios, i coordinació i codocencia compartida, és a dir, amb bones condicions perquè el professorat realitze i desenvolupe el seu treball correctament.

Res d’això, tanmateix, queda garantit en les citades instruccions, per la qual cosa el sindicat considera que la imposició d’àmbits per al pròxim curs vulnera i bloqueja qualsevol possibilitat de desenvolupar un ensenyament de qualitat i especialitzada per matèries de coneixement, com hauria de ser els ensenyaments que corresponen a aquesta etapa educativa.

En el seu escrit, el sindicat sol·licita la intervenció del Síndic de Greuges perquè exigisca a Educació la paralització d’aquestes instruccions i que escolte el professorat i als seus representants legals. UGT demana al defensor del poble valencià que orient a l’administració educativa de quins són els requeriments, garanties i exigències legals que ha d’adoptar per a restablir els drets vulnerats i oferir un ensenyament de qualitat a la ciutadania.

La petició d’UGT compta amb el suport del professorat afectat. De fet, tal com fa constar en el seu escrit, el sindicat va presentar a la Conselleria d’Educació, juntament amb la Plataforma de professorat contra la imposició dels àmbits, més de 3.500 signatures. En el manifest que dona suport a les signatures es reclama que l’agrupació de matèries per àmbits siga d’elecció voluntària, com estableix la normativa estatal, i que en cas de treballar per àmbits, es milloren les condicions laborals del professorat afectat, perquè fins ara s’està obligant docents a donar matèries agrupades de les quals no són especialistes, sense recursos ni suficients hores de coordinació o codocencias. Això vulnera els drets i principis d’especialització docent i autonomia pedagògica i organitzativa dels centres educatius i, cosa que és més greu, el dret de l’alumnat a rebre una educació de qualitat.

Des d’UGT Ensenyament PV es destaca que el funcionament a les aules no pot imposar-se a “toc de xiulet cuartelari” i, molt menys, forçar canvis d’ampli abast per als quals no es donen mitjans ni condicions. Per tant, reclamem que si es vol desenvolupar un sistema d’ensenyament per àmbits, es realitze de manera voluntària amb els docents i centres que desitgen implementar-lo, i que en cas de treballar amb aquest sistema, es tinguen bones condicions laborals.

Respecte a aquesta qüestió, el sindicat considera que un dels elements fonamentals és el respecte al principi d’especialitat. De moment, s’està produint l’agrupació forçosa de matèries sense garantir que les impartisquen docents especialistes en aquestes. Es dona fins i tot el cas d’agrupar tres matèries i obligar a impartir-les a un docent només especialista en una d’elles. “Està totalment fora de lloc que s’obligue a docents que no han fet ni una oposició ni una carrera de determinada matèria a impartir-la; si es desitja treballar la interdisciplinarietat ha d’explicar-se amb especialistes”, s’apunta des del sindicat. A això se suma, les ràtios elevades i la falta de recursos materials i de formació que incideix negativament en l’ensenyament públic.

UGT espera que la nova consellera d’Educació mostre més sensibilitat que el seu predecessor: “Ha d’escoltar-se al professorat i comptar amb ell per a millorar el sistema educatiu valencià, de baix a dalt, sense imposicions i sense l’explotació laboral que suposa forçar tasques sense mitjans ni condicions. Aquesta campanya ha interpel·lat tant a docents crítics amb el model dels àmbits, com a docents favorables, però que no desitgen males pràctiques autoritàries ni males condicions laborals. És qüestió de democràcia i de condicions dignes en el món del treball dels nostres instituts”.

AMBITOS SINDIC 01

AMBITOS SINDIC 02

AMBITOS SINDIC 03





 AMBITOS SINDIC Levante EMV 23072022 R

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.