AULES 3 ANYS: Nombre màxim d’alumnat per unitat en el procediment d’admissió.

RESOLUCIÓ de 5 d’abril de 2022, del director general de Centres Docents, per la qual s’actualitza el llistat de determinades localitats de la Comunitat Valenciana en què es fixa el nombre màxim d’alumnat per unitat en el procediment d’admissió del primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil (tres anys), a partir del curs 2022-2023. [2022/3014]

Antecedents de fet
Els estudis estadístics mostren que en determinades localitats s’està produint una davallada en l’índex de natalitat, la qual cosa té una incidència directa en el nombre d’alumnat escolaritzat. Aquesta tendència pot ser aprofitada per a modificar la ràtio en aquestes localitats sense incrementar la despesa, sempre tenint en compte que l’Administració educativa, d’una banda, té l’obligació d’assegurar un lloc escolar a cadascun dels xiquets i les xiquetes que resideixen en cada localitat i, d’una altra, ha de garantir l’escolarització de l’alumnat d’incorporació tardana que puga ingressar en el sistema educatiu una vegada començat el curs.
Aquesta circumstància obliga periòdicament l’Administració educativa a actualitzar el llistat de localitats que, per les seues característiques socioeconòmiques i demogràfiques, són susceptibles de modificar la ràtio en els centres educatius en el nivell de 3 anys. La proposta de modificació de ràtio ha estat elaborada per l’Administració educativa a la vista de les dades de matriculació i dels padrons municipals i, en alguns casos, ha estat plantejada, també, des del consell escolar municipal. En totes les situacions, el consell escolar municipal ha estat informat de la dita proposta de modificació de la ràtio màxima per a la seua localitat.

Fonaments de dret
1. El Decret 58/2021, de 30 d’abril, del Consell, sobre jornada lectiva del personal docent i nombre màxim d’alumnat per unitat en centres docents no universitaris, determina el nombre màxim d’alumnat per aula, unitat o professorat en els centres docents públics i en els centres docents concertats de la Comunitat Valenciana, d’acord amb el que s’estableix en la normativa bàsica.
2. D’altra banda, l’Ordre 13/2021, de 20 de maig, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es fixa el nombre màxim d’alumnat per unitat en el procediment d’admissió del primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil (3 anys), a partir del curs 2021-2022, en determinades localitats de la Comunitat Valenciana, va establir els criteris per a determinar les localitats en què, per les seues característiques socioeconòmiques i demogràfiques, és aconsellable fixar per als centres públics i privats concertats una ràtio màxima d’alumnat per unitat o grup inferior a l’establida en el Decret 58/2021. En aquest sentit, incorpora un annex únic on es detallen les localitats en què, per al curs 2021-2022, el nombre màxim d’alumnat per unitat d’escolarització en el primer nivell del segon cicle d’Educació Infantil (3 anys) és inferior al màxim que fixa l’esmentat decret. El segon punt de l’article 2 de la citada Ordre 13/2021 estableix que, en els cursos successius, en el cas que altres localitats es troben en circumstàncies que aconsellen dur a terme aquesta mateixa regulació, prèviament a l’inici del procediment d’admissió, s’actualitzarà l’annex amb les localitats afectades.
3. La disposició final primera de l’Ordre 13/2021 delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de planificació educativa la facultat d’actualitzar, per a cada curs escolar, el llistat de localitats en què, per les seues característiques socioeconòmiques i demogràfiques, es fixa, per als centres públics i privats concertats, una ràtio màxima d’alumnat per unitat o grup inferior a l’establida reglamentàriament.
En conseqüència, l’annex únic que acompanya aquesta resolució actualitza, per al curs 2022-2023, la relació de les localitats que compleixen les condicions per a la modificació de la ràtio. Així mateix, cal fer constar que no s’hi han inclòs localitats en les quals, tot i haver sol·licitat que s’aplique aquesta reducció de ràtio màxima, s’ha comprovat que el nombre de xiquetes i xiquets empadronats, amb la distribució actual d’unitats per al nivell de tres anys, dona una ràtio molt ajustada per a poder garantir un lloc escolar per a cadascun.
Per tot això, i en virtut de les competències conferides per l’article 84 del Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, que assumeix les competències referides en l’article 7 del Decret 173/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, resolc:

Article únic
Actualitzar, per al curs 2022-2023, el llistat de localitats en què, per les seues característiques socioeconòmiques i demogràfiques, es fixa, per als centres públics i privats concertats, una ràtio màxima d’alumnat per unitat o grup inferior al màxim determinat reglamentàriament, d’acord amb els preceptes establits en l’Ordre 13/2021.
De conformitat amb el que estableixen els articles 112.1, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, contra aquesta resolució es podrà interposar un recurs d’alçada davant del secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional en el termini d’un mes, a comptar des de l’endemà de publicar-se, o directament un recurs contenciós administratiu davant del jutjat contenciós competent, en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà de publicar-se.

València, 5 d’abril de 2022.– El director general de Centres Docents: José Joaquín Carrión Candel.

LLEGIR MÉS…



Antecedentes de hecho
Los estudios estadísticos muestran que en determinadas localidades se está produciendo una bajada en el índice de natalidad, lo que tiene una incidencia directa en el número de alumnado escolarizado. Esta tendencia puede ser aprovechada para modificar la ratio en estas localidades sin incrementar el gasto, siempre teniendo en cuenta que la Administración educativa, por un lado, tiene la obligación de asegurar un puesto escolar a cada uno de los niños y las niñas que residen en cada localidad y, por otro, tiene que garantizar la escolarización del alumnado de incorporación tardía que pueda ingresar en el sistema educativo una vez iniciado el curso.
Esta circunstancia obliga periódicamente a la Administración educativa a actualizar el listado de localidades que, por sus características socioeconómicas y demográficas, son susceptibles de modificar la ratio en los centros educativos en el nivel de 3 años. La propuesta de modificación de ratio ha sido elaborada por la Administración educativa a la vista de los datos de matriculación y de los padrones municipales y, en algunos casos, ha sido planteada, también, desde el consejo escolar municipal. En todas las situaciones, el consejo escolar municipal ha sido informado de dicha propuesta de modificación de la ratio máxima para su localidad.

Fundamentos de derecho
1. El Decreto 58/2021, de 30 de abril, del Consell, sobre jornada lectiva del personal docente y número máximo de alumnado por unidad en centros docentes no universitarios, determina el número máximo de alumnado por aula, unidad o profesorado en los centros docentes públicos y en los centros docentes concertados de la Comunitat Valenciana, de acuerdo con lo establecido en la normativa básica.
2. Por otro lado, la Orden 13/2021, de 20 de mayo, de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, por la que se fija el número máximo de alumnado por unidad en el procedimiento de admisión del primer nivel del segundo ciclo de Educación Infantil (3 años), a partir del curso 2021-2022, en determinadas localidades de la Comunitat Valenciana, estableció los criterios para determinar las localidades en las que, por sus características socioeconómicas y demográficas, es aconsejable fijar para los centros públicos y privados concertados una ratio máxima de alumnado por unidad o grupo inferior a la establecida en el Decreto 58/2021. En este sentido, incorpora un anexo único donde se detallan las localidades en las que, para el curso 2021-2022, el número máximo de alumnado por unidad de escolarización en el primer nivel del segundo ciclo de Educación Infantil (3 años) es inferior al máximo que fija el mencionado decreto. El segundo punto del artículo 2 de la citada Orden 13/2021 establece que, en los cursos sucesivos, en el supuesto de que otras localidades se encuentren en circunstancias que aconsejen llevar a cabo esta misma regulación, previamente al inicio del procedimiento de admisión, se actualizará el anexo con las localidades afectadas.
3. La disposición final primera de la Orden 13/2021 delega en la persona titular de la dirección general competente en materia de planificación educativa la facultad de actualizar, para cada curso escolar, el listado de localidades en las que, por sus características socioeconómicas y demográficas, se fija, para los centros públicos y privados concertados, una ratio máxima de alumnado por unidad o grupo inferior a la establecida reglamentariamente.
En consecuencia, el anexo único que acompaña esta resolución actualiza, para el curso 2022-2023, la relación de las localidades que cumplen las condiciones para la modificación de la ratio. Asimismo, hay que hacer constar que no se han incluido localidades en las que, a pesar de haber solicitado que se aplique esta reducción de ratio máxima, se ha comprobado que el número de niñas y niños empadronados, con la distribución actual de unidades para el nivel de tres años, ofrece una ratio muy ajustada para poder garantizar un puesto escolar para cada uno.
Por todo esto, y en virtud de las competencias conferidas por el artículo 84 del Decreto 105/2019, de 5 de julio, del Consell, por el que establece la estructura orgánica básica de la Presidencia y de las consellerias de la Generalitat, que asume las competencias referidas en el artículo 7 del Decreto 173/2020, de 30 de octubre, del Consell, de aprobación del Reglamento orgánico y funcional de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, resuelvo:

Artículo único
Actualizar, para el curso 2022-2023, el listado de localidades en las que, por sus características socioeconómicas y demográficas, se fija, para los centros públicos y privados concertados, una ratio máxima de alumnado por unidad o grupo inferior al máximo determinado reglamentariamente, de acuerdo con los preceptos establecidos en la Orden 13/2021.
De conformidad con lo que establecen los artículos 112.1, 123 y 124 de la Ley 39/2015, de 1 de octubre, del procedimiento administrativo común de las administraciones públicas, y 10, 14 y 46 de la Ley 29/1998, de 13 de julio, reguladora de la jurisdicción contencioso-administrativa, contra esta resolución se podrá interponer un recurso de alzada ante el secretario autonómico de Educación y Formación Profesional en el plazo de un mes, contado a partir del día siguiente de publicarse, o directamente un recurso contencioso-administrativo ante el juzgado contencioso competente, en el plazo de dos meses contado a partir del día siguiente de publicarse.

València, 5 de abril de 2022.– El director general de Centros Docentes: José Joaquín Carrión Candel.

LEER MÁS…

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.