27/01/2022 – MESA SECTORIAL D’EDUCACIÓ || Selecció de directors i directores centres docents públics

La Mesa Sectorial del 27/01/2022 va tractar els temes que es van posposar de l’anterior taula, concretament les resolucions per a la selecció de directors i directores de centres públics que s’han de triar aquest any 2022, inclosos dos centres integrats d’FP, el CIPFP Valle d’Elda i el CIPFP Canastell d’Alacant.

Des d’UGT Ensenyament PV qüestionem la legalitat que dona cobertura a aquestes dues resolucions, que són continuistes, perquè considerem que el sistema de selecció de les direccions dels centres docents que va introduir la LOE, va desenvolupar la LOMCE i manté la LOMLOE, limita i margina la participació de la comunitat educativa i el claustre de professorat. No és un sistema d’elecció plenament democràtic i participatiu. Especialment intervencionista (sistema de lliure designació que estableix, en aquest cas la Llei de les Qualificacions i la Formació Professional), és el sistema de selecció de la direcció dels centres integrats d’FP, que limita i exclou de la seua elecció a la comunitat professional i social i el seu claustre de professorat. En definitiva necessitem un sistema més democràtic i transparent, que permeta l’elecció d’equips directius en els centres amb capacitat de lideratge pedagògic, responsable i transparent, sotmés a la crítica, que compte amb el suport i la col·laboració de la comunitat educativa.

Al costat d’aquesta crítica de concepte i model, també des d’UGT Ensenyament PV, hem denunciat la greu situació en la qual es troben els equips directius a conseqüència de la crisi sanitària i pandèmica que suportem, que incrementa considerablement les seues tasques burocràtiques i de gestió, a més de les ordinàries, davant la multitud de programes i projectes que han de desenvolupar, que va justificar la intervenció en la Mesa Sectorial anterior del secretari autonòmic d’Educació i FP per a traslladar-nos i comunicar les mesures instrumentals que s’adoptaran per a flexibilitzar aqueixa càrrega burocràtica i millorar la situació dels centres educatius.

Aquesta greu situació de les direccions dels centres s’evidencia també en la informació que es va aportar a la Mesa Sectorial en la qual es va afirmar que el 50% de les direccions d’Alacant i el 40% de les de València no volen renovar. Situació complicada i difícil que ens ha de fer reflexionar i adoptar mesures de pressió per a reconduir aquesta situació.

En el torn obert de paraula i continuant amb les dificultats que els equips directius, el professorat i les comunitats educatives estan tenint des d’UGT Ensenyament PV plantegem les següents qüestions:

PERMISOS ESPECIALS DE CONCILIACIÓ FAMILIAR PER COVID.- És insuficient la regulació que tenim sobre aquest tema, vistos els efectes devastadors que aquesta sisena ona de la pandèmia està ocasionant en els centres educatius. Exigim que es regulen en el nostre àmbit aquest tipus de permisos retribuïts, en el cas de confinament de fills menors per COVID. Censurem al conseller d’Educació que demana al Govern i Ministeri de Treball la seua regulació per al conjunt de les treballadores i treballadors del nostre país i que no procedisca a fer-lo amb el conjunt de treballadores i treballadors de l’ensenyament que depenen de la seua competència, màximament estant-se negociant precisament aquesta setmana el nostre nou decret de permisos i llicències. Per tant, exigim que es publique aqueixa regulació extraordinària que necessitem o que s’amplie i autoritze la utilització del permís per deure inexcusable, com estan fent altres comunitats autònomes, per a aquesta finalitat.

MESA SECTORIAL O JUNTA DE PORTAVEUS EXTRAORDIANARIA.- Per a tractar tot aquesta problemàtica que ens afecta, al mateix temps també exigim una reunió extraordinària de la Mesa Sectorial o Junta de Portaveus, especialment per a tractar aquest tema i les conseqüències que sobre el sistema educatiu està provocant aquesta sisena ona, per a plantejar solucions i mesures als centres educatius com són la reducció de ràtios i l’increment de les plantilles.

FORMACIÓ PROFESSIONAL.- Aprofitant la presència en la Mesa Sectorial del subdirector d’FP, Joan Sarrión, preguntem per la situació d’integració i transferència de l’Institut Marítim Pesquer d’Alacant, de la conselleria d’Agricultura a la d’Educació. Per part de la subdirecció d’FP se’ns va dir que s’està preparant un Decret de transferència i que quan el tinguen preparat (primavera 2022), passarà per a la seua negociació per la Mesa Sectorial d’Educació. És important aquesta negociació per a garantir la continuïtat del seu professorat i l’increment de l’oferta dels seus ensenyaments reglats, actualment en una situació crítica i insostenible.

En segon lloc, exigim la revisió i actualització de la resolució, ja obsoleta, de 2017 del secretari autonòmic d’Educació i FP, que estableix els mòduls i cicles que poden ser desdoblegats (impartits per dos professors/as) i les hores corresponents, donat el desfasament que existeix entre els que aquesta resolució contempla i els nous títols d’FP. Referent a això, es va posar com a exemple els cicles de la família d’Energia i Aigua i els de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives.

Finalment, en aquest apartat també reivindiquem la necessitat de conéixer i analitzar la situació del professorat tècnic d’FP a la Comunitat Valenciana, la seua situació administrativa i les seues titulacions per especialitats, pròxima a aprovar-se la nova llei d’FP, que modifica les disposicions de la LOMLOE sobre els efectes que l’extinció d’aquest cos docent i la seua integració en el cos de professorat d’Ensenyament Secundari té. És un compromís adquirit per la nostra administració educativa tant en el Consell de Valencià d’FP com en aquesta Mesa Sectorial, que exigim que es complisca ja. Tenim dret a conéixer quina és la situació d’aquest professorat, més de 4.000 docents, amb diferents titulacions i experiència professional, que han de ser equiparats ja amb la resta del professorat d’ensenyaments mitjans i professionals.

Nomines2022webFP

OPOSICIONS DOCENTS.- Són més de 17.000 les persones que fins ara han presentat la seua sol·licitud per a participar en les oposicions de Mestres d’enguany. S’ha publicat també la correcció d’errors que esperàvem (DOGV 27/01/2022), corregint la possibilitat de realitzar la prova prèvia per a acreditar el requisit del valencià i poder així meritar després el certificat de capacitació (si se supera la prova) o poder-lo utilitzar com a requisit si no se supera la prova prèvia. També es corregeix aspectes de la programació, com el nombre d’unitats exigibles (entre 10 i 15) i el curs sobre el qual ha de fer-se (2021-2022), o ampliant la data (22/06/2022) en la qual es pot pujar la programació didàctica a la plataforma, o, finalment la distribució de la ponderació que ha de tindre l’oposició (2/3 enfront del 70% assenyalat) i el concurs de mèrits (1/3 enfront del 30% assenyalat) en la nota final del procediment selectiu.

També preguntem per les dates en les quals es realitzaren els exàmens previs del valencià i sobre quan se celebrarà el sorteig dels membres dels tribunals d’oposicions. I encara no tenen previsions fetes sobre aquestes qüestions. Estan esperant a conéixer quantes persones opositores tenen finalment per a organitzar proves i tribunals.

OPOSICIONS DOCENTS ESPECIALS I PROCÉS DE CONCURS EXTRAORDINARI DE MÈRITS DE 2022, 2023, 2024.- Encara no tenen res preparat. Esperen a la determinació de les places per part de la Generalitat, per a fer-ho de manera conjunta i coordinada amb tots els sectors de l’administració. Tampoc es defineixen sobre quan es realitzaran o com i al fet que cossos docents afectaren aquests processos extraordinaris de selecció i provisió per a l’ingrés en la funció pública docent.

 

grafico borrador 3

 

CP132 Con04022022UGT2

CP132 Con04022022UGT

BORSES DE TREBALL.- Volen finalitzar aquest curs la verificació de les titulacions dels opositors pendents d’incorporació a les borses de treball. Això afecta, per exemple, al procediment d’habilitacions, que aquest curs tampoc es realitzarà. D’altra banda, se’ns confirma que la moratòria concedida a les opositores i opositors de 2018 per a incorporara a la borsa finalitza l’1 de juliol de 2022, sense que de moment existisca intenció d’ampliar-la o de permetre que amb determinats certificats provisionals de notes u altres es permeta la incorporació definitiva a aquesta.

CONCURS DE TRASLLATS.- Realitzaran, s’ha publicat ja de fet, una correcció d’errors del barem definitiu per a corregir les diferents interpretacions que les comissions de baremació havia fet al no considerar com a mèrits independents de la formació i nivell de llengües dels certificats de capacitació en valencià i del diploma de mestre. Comprovar en la web de la Conselleria, si aquesta particularitat us afecta, si la correcció s’ha realitzat o no.

També ens expliquen i justifiquen que les places del CEED, igual que les corresponents als centres penitenciaris i altres, no eixiran en el concurs general de trasllats perquè se sotmetran a procediments de selecció especials (comissions de serveis específiques), similars a les que es realitzen per a la provisió dels llocs dels assessors de CEFIRES.

PLACES PROA+ I PUBLICACIÓ NORMATIVA JORNADA CONTÍNUA.- Seguim sense tindre informació sobre aquestes dos punts. Desconeixem planificació que puga tindre la direcció general d’Innovació i Ordenació Acadèmica (i la seua absència total de les taules de negociació). Sembla que es demora la publicació de totes dues resolucions, amb els efectes negatius que per a la comunitat educativa tenen, tenint en compte la proximitat de la matriculació del curs pròxim i la necessitat de posar en funcionament els reforços que suposen el programa PROA+.

EFECTES CONCURS DE CATEDRÀTICS 2018.- Els efectes econòmics i administratius de les persones aspirants selecciones en aquest procés es difereixen a 1 de setembre de 2022, després de la seua publicació en el BOE. També aclariran la informació que es conté en la web sobre els recursos administratius i judicials que es poden interposar en aquesta última fase del procés.



 

DOCUMENTACIÓ I INFORMACIÓ:



 

Picture of UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos

UGT Servicios Públicos es una federación de UGT dedicada a defender los derechos e intereses de los trabajadores de los servicios públicos de España.