09/07/2020 – Mesa Sectorial d’Educació sobre FORMACIÓ PROFESSIONAL. Temes tractats: Cursos d’especialització i Reforma de la FP Dual. (I)

 


nouRESOLUCIÓ de 15 de juliol de 2020, de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional, per la qual s’implanten determinats cursos d’especialització de Formació Professional amb caràcter experimental en el curs acadèmic 2020/2021, i es determinen el procediment d’admissió i aspectes de l’organització en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



 

En la Mesa Sectorial d’Educació de hui, monogràfica sobre FP, s’han tractats dos temes interessants de negociació. D’una banda la implantació a la Comunitat Valenciana de cinc cursos d’especialització, els coneguts com a màsters de la FP, dels set que recentment ha regulat el Ministeri d’Educació i Formació Professional. D’altra banda la reforma del Decret i la nova Ordre de desenvolupament de la Formació Professional, que permetrà l’agilitació dels nous projectes d’FP Dual.

ELS CURSOS D’ESPECIALITZACIÓ O MÀSTERS DE LA FP.- Pel que fa a la implantació dels cinc cursos d’especialització, la norma que ha passat per Mesa Sectorial ha sigut la referent a la resolució de la Secretària Autonòmica d’Educació i Formació Professional per la qual es determina el procediment d’admissió per a la realització durant el curs 2020-2021 de aquests curs i es regulen determinats aspectes relacionats amb la seua organització en el nostre àmbit territorial.

Aquests cursos, quatre de grau superior i un de grau mitjà, són:

  • De la Família d’Hostaleria i Turisme, el curs d’especialització en Fleca i Brioixeria Artesanals.
  • De la Família d’Electricitat i Electrònica, el curs d’especialització en Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies d’Operació.
  • De la Família d’Informàtica i Comunicacions, el curs d’especialització en Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació.
  • De la Família d’Instal·lació i Manteniment, el curs d’especialització en Digitalització del Manteniment Industrial i el curs d’especialització en Fabricació Intel·ligent.

Els cinc nous cursos d’especialització en FP, que consten d’entre 600 i 720 hores de formació avançada, permetran a les persones que han fet un cicle superior aprofundir i actualitzar la seua preparació en les noves tècniques i eines que demana el mercat laboral en diferents sectors estratègics.

A les comarques d’Alacant s’implantaran dues d’aquests nous cursos d’especialització: l’IES Cotes Baixes d’Alcoi ofereix el de Fabricació Intel·ligent, dirigit a potenciar la innovació industrial en el sector del tèxtil i del plàstic en l’eix Ontinyent-Alcoi-Ibi de cara a desenvolupar el projecte d’indústria de la salut impulsat per la Generalitat; i el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació s’impartirà en l’IES Severo Ochoa d’Elx amb l’objectiu d’atendre la demanda en ciberseguretat informàtica tant de les empreses internacionals del Districte Digital d’Alacant com del clúster de ‘start-ups’ digitals de la capital del Baix Vinalopó.

En l’IES Politècnic de Castelló de la Plana s’implantarà el curs d’especialització en Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies d’Operació. Naix per a donar servei al potent nucli industrial de la comarca de la ciutat de Castelló i la seua àrea d’influència, on tant la digitalització com la seguretat en les instal·lacions són claus en els sectors ceràmic i químic.

7 pixabay

A les comarques de València s’ofereixen els dos nous cursos d’especialització restants: el de Digitalització del Manteniment Industrial, que s’ofereix en el CIPFP Faitanar de Quart de Poblet, i el de Fleca i Brioixeria Artesanals. Aquest últim és l’únic dels cinc al qual es pot accedir des d’un cicle de grau mitjà.

Des d’UGT hem donat suport a la proposta de l’administració d’ampliar aquesta oferta, fins i tot aquest pròxim curs, perquè existisquen més places i centres que oferisquen aquests cursos d’especialització i hem presentat algunes esmenes relacionades amb el contingut de la resolució, per a facilitar que l’alumnat que ha finalitzat els seus estudis enguany o que encara no té expedit el seu títol professional puga accedir a aquests cursos i que siga possible també la petició de diversos cursos en la instància de participació, ordenats per preferència. Altres esmenes han anat en la línia de corregir els errors que presentaven els annexos, ja que no apareixia un dels cursos que s’oferirà i tampoc quedaven clars els centres en els quals s’implantaran.

Des d’UGT considerem molt interessant aquesta proposta i hem demanat que es dote de recursos addicionals als centres que els han d’impartir i que s’opte per professorat del sistema per a impartir-los, els quals hauran de comptar, tal com proposa l’administració, amb el suport, tutorització i col·laboració de professorat o formadors especialistes, que acompanyen al docent. També aquests docents necessitaran cursos de formació específics que ja està organitzant el Ministeri i que en breu també oferirà la Conselleria d’Educació dues més, a setembre, sobre hackers i ciberseguretat.

També s’estan buscant fórmules perquè la dotació d’instal·lacions i materials procedisquen de les empreses, amb actualització permanent, i la dotació d’una aula específica per centre que impartisca aquests cursos, valorada en 20.000/30.000 euros.



DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL:


CursosEspecializaciónMEFP