12/03/2020. Mesa Sectorial d’Educació – Concurs Asesorias CEFIRES i negociació de currículums d’FP.

A més de la informació sobre l’evolució del COVID-19 i la seua incidència en l’àmbit educatiu, aquest matí ha tingut lloc la reunió de la Mesa Sectorial d’Educació prevista per a hui en la qual els temes previstos de negociació i debat han sigut la resolució sobre concurs d’assessories de CEFIRES i 10 decrets curriculars d’FP.

En relació amb la resolució d’assessories de CEFIRES, des d’UGT Ensenyament PV hem demanat que s’aclarisca els qui seran els que puguen accedir a les assessories que queden desertes en aquest procediment a través de les comissions de servei, si només els i les aspirants que no han obtingut la plaça corresponent, degudament ordenats, o si aquest tipus de places s’oferiran a tot el professorat de manera indiscriminada que opte per aquesta mena de comissions de servei. També i en relació amb els annexos de la citada resolució hem plantejat la necessitat d’iniciar una reflexió, en l’àmbit de les assessories d’FP, per al reconeixement i registre de la formació i l’experiència professional no estrictament docent d’aquests i aquestes assessors i assessores, que han de tindre un coneixement del sector productiu en què s’insereix la seua família professional, del tipus d’empreses i llocs formatius que puguen oferir, tant per al nostre alumnat com per al propi professorat, etc. Reflexió que fem extensiva també a la resta de procediments de provisió de llocs de treball, com ara concursos de trasllats o oposicions docents.

En relació amb el segon punt de l’ordre del dia, la valoració i debat sobre 10 futurs decret curriculars d’FP, des d’UGT Ensenyament PV hem presentat una bateria d’esmenes a cadascun d’aquests currículums, seguint la línia de reivindicacions que ja presentem en la reunió del 4 d’abril de 2019, en la qual es va iniciar la negociació d’aquests decrets curriculars pendents d’aprovació (set llavors). Els escrits d’esmenes que ha presentat el sindicat s’adjunten més a baix, com a documentació addicional.

UGT Ensenyament PV ha denunciat la mala praxi de la nostra administració educativa, que ha estat molts anys sense regular aquest desenvolupament curricular autonòmic dels diferents títols d’FP, i ara, la majoria dels quals han passat per la Taula Sectorial, cicles que ja estan implantats des de fa més de quatre cursos que corresponen a títols de 2011 o 2012, es regulen mitjançant esborranys. Inaudit, aquesta manera d’actuar demostra i evidència l’interés i la rellevància que per a la nostra regió autònoma té l’FP i la seua contextualització al nostre territori.

UGT Ensenyament PV ha sol·licitat que, abans de la seua publicació, es revise i avalue la implantació dels currículums ara es volen aprovar, per a procedir a la seua actualització, si és necessària, segons el que aqueixa avaluació determine, consultant al professorat.

UGT Ensenyament PV també ha demanat que el sistema que aquests decrets curriculars autonòmics (i tots els aprovats amb anterioritat) estableixen per a la impartició de la docència en anglés, siga respectat i adoptat per a l’aplicació de la llei de plurilingüisme del sistema educatiu. Aquesta regulació, que serveix de desenvolupament de la citada llei, hem demanat que siga secundada i reforçada per tota la direcció general d’FP, i que les seues previsions s’apliquen correctament, això és, excloent del càlcul dels percentatges que marca la llei, els mòduls professionals no associats a unitats de competència, com són FOL, EiE, RET, AGCPyme, o uns altres, i utilitzant el sistema transitori del mòdul d’Inglés Tècnic, mentre no és possible vehicular els mòduls de l’especialitat en aquesta llengua. A més, segons aquesta normativa curricular de referència, seran dues els mòduls professionals (un en cada curs) els que definitivament cal vehicular en anglés.

PonleUnAcuerdoFP

Finalment, des d’UGT Ensenyament PV també hem plantejat que les normes curriculars reconeguen i garantisquen el dret del professorat interí valencià, sobretot el professorat tècnic d’FP (anteriors Professorat de Pràctiques) amb titulació no universitària, a impartir docència en aquests cicles formatius, si compleixen els requisits que la legislació estatal estableix.

I altres mesures que hem secundat són les de revisar la regulació i condicions per a exercir la docència del professorat especialista, compartint els seus mòduls amb el professorat del sistema educatiu, la participació en el grup de treball que sobre dotacions, equips, i infraestructures que precisen les diferents famílies professionals i centres educatius, s’ha creat en la direcció general d’FP, i li hem recordat al nou director general que és necessari i imprescindible recuperar els desdoblaments que contemplava l’Acord de Plantilles d’FP de 2007, que tenen una triple raó de ser: Evitar accidents, previndre els riscos i millorar la qualitat en la prestació del servei educatiu. UGT Ensenyament *PV sempre ha defensat que els mòduls professionals es desdobleguen principalment per tres motius:

  • Per seguretat, perquè són perillosos per a alumnes i professors, atés la mena d’instal·lacions i maquinària que s’utilitza. Imaginem el cas de 30 alumnes soldant, amb fresadores, amb torns, amb serres, amb perforadores, etc.
  • Per atenció personalitzada de l’alumne. Com sinó es controla a 30 alumnes tallant el pèl en perruqueria, o fent un pastís en hostaleria?
  • Per la limitació de maquinària i equips existents en els nostres centres. Els nostres centres no tenen en la majoria dels casos 30 equips complets de cap especialitat per falta d’inversió en dotacions de les diferents especialitats. A l’haver dos professors podem dividir al grup en dos per a realitzar altres pràctiques o activitats diferents. 

DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL: