UGT es reuneix amb el director general de Formació i Ensenyaments Professionals

El Sindicat d’Ensenyament Públic d’UGT-PV, integrat en la FeSP-UGT PV, es reuneix amb el director general d’FP, Manuel Gomicia, per a tractar els temes actuals que afecten el professorat d’FP. A través d’aquesta reunió també es va presentar al director general a la nostra companya Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere d’UGT-PV, representant de la nostra organització en el Consell Valencià de Formació Professional i responsable de l’àrea de la Formació Professional per a l’Ocupació en el sindicat. A ella li acompanyava, Guillermo Marti, sotssecretari General i de Recursos d’UGT-PV, professor tècnic, gran defensor de la FP i expert coneixedor de l’àrea de la Formació Professional del Sistema Educatiu. D’altra banda, acudeixen com a representants del sindicat d’Ensenyament Públic de FeSP-UGT PV, Carlos Marin, permanent sindical de Castelló i Fco Javier González Zurita, permanent sindical de València.

FP3Al costat del director general, per part de l’administració educativa, van estar en la reunió, Joan Sarrión, subdirector general d’FP, i Mª Antonia Fita, assessora-coordinadora de la direcció general d’FP.

En una primera part de la reunió, es va tractar sobre els consells territorials d’FP que ara estan en procés de constitució en les diferents comarques o àrees funcionals del País Valencià i en els quals, derivats dels pactes territorials per l’ocupació i la formació, la nostra organització sindical ha de tindre una activa participació, en defensa dels drets dels treballadors i les treballadores a una ocupació digna i de qualitat i a la millora de la seua qualificació professional. Per part del director general es va assenyalar que prèviament al seu desenvolupament i constitució, ha d’aconseguir-se la definició del model i l’acord de coordinació entre l’administració educativa i la laboral.

Derivació pràctica de la implementació d’aquests consells territorials d’FP serà l’ampliació de la xarxa de Centres Integrats d’FP, amb presència d’almenys un en cadascuna de quinze àrees funcionals que defineixen l’estructura econòmica del País Valencià, i de l’ampliació de l’oferta formativa, ajustada a les necessitats d’aqueixes àrees funcionals.FeSP CartelL

Posteriorment la reunió va continuar, ja sense la presència de les i els companys d’UGT-PV, tractant-se els temes específics que afecten els centres i el professorat d’FP del Sistema Educatiu. El primer tema tractat va ser el de la dotació dels recursos i material inventariable i fungible que el professorat dels cicles formatius necessita per a desenvolupar la seua activitat docent i les pràctiques professionals amb l’alumnat. Precisament aquest tema va ser el que va provocar la nostra petició d’aquesta reunió i a la nostra denúncia, que es pot consultar en la documentació addicional que s’adjunta, vam obtindre per part de la direcció general la coincidència en el diagnòstic i la necessitat d’actuar per a dotar als centres dels recursos i materials que precisen, revisant el catàleg de dotacions per famílies i cicles professionals (qüestió que ja s’està abordant a través de grups de treball, amb participació del professorat) i establint prioritats per a l’enviament generalitzat i per lots a tots els centres educatius d’aquests recursos inventariables i material fungible que es definisquen, procés que, lamentablement, pot demorar-se encara un temps. El principal obstacle per a donar solució a aquest problema és el mateix que està ocasionant que els centres no reben fons per a fer front a les seues despeses: la falta de liquiditat i pressupost de la Generalitat Valenciana.

El segon dels temes tractats va ser l’aplicació de la llei de plurilingüisme en l’FP. Des d’UGT Ensenyament PV li traslladem al director general i el seu equip la nostra postura i la necessitat de re-formular la proposta i model que està utilitzant la Conselleria d’Educació, demanant especial sensibilitat per a la seua aplicació en FP. La nostra postura es basa en el model que va establir en el seu moment Decret 9/2017, del Consell, sobre el model lingüístic educatiu valencià i es regula la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 7973 de 06.02.2017). Aqueix model està dissenyat tenint en compte la normativa, estatal i autonòmica, que regula el desenvolupament curricular de la FP i el sistema d’incorporació progressiva de la docència en anglés en els cicles formatius, que legalment ha d’estar vinculat als mòduls professionals associats a les diferents unitats de competència del cicle formatiu (ha de ser un anglés tècnic i professional, propi de l’especialitat i família professional en la qual es desenvolupa). A més aquest model detalla el procediment progressiu d’incorporació del valencià com a llengua vehicular en les diferents famílies professionals i cicles formatius.

Enfront d’això i per ajustar-se estrictament als percentatges que la llei de plurilingüisme estableix i donar “café per a tots”, es desmunta aquest sistema i es complica la reorganització que en els ensenyaments d’FP cal realitzar per a adequar-se a la citada llei, derivant els problemes i les solucions als propis centres docents que han d’elaborar els seus programes d’Educació Plurilingüe i Intercultural.

No existeix un desenvolupament reglamentari i normatiu per a l’aplicació de la llei i, per exemple, a l’hora d’establir les hores curriculars que han d’impartir-se en anglés (un mínim del 10% diu la llei), incomprensiblement, no es descompten les hores de les àrees de FOL i EIE (o unes altres de mòduls no associats a unitats de competència).

Totes aquestes dificultats i problemes li les hem traslladades al director general d’FP, recordant-li que també les té per escrit, igual que el secretari autonòmic d’Educació i FP i la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació.

El tercer tema que tractem va ser el futur Reglament Orgànic i Funcional de Centres Integrats de Formació Professional, que està en tramitació davant el Consell Escolar Valencià i, posteriorment, passarà per a la seua consideració pel Consell Valencià d’FP. Coneguda és la nostra oposició a la proposta plantejada per l’administració, que li hem reiterat al director general d’FP, el qual ens ha assegurat que hi haurà canvis substancials a aquesta proposta inicial.

Finalment també es va parlar sobre negociació de les plantilles d’FP, recuperació de l’acord de desdoblaments de 2007, ampliació de l’oferta formativa d’FP, realment sense concretar cap novetat rellevant, excepte l’aposta decidida d’aquesta administració per ampliar l’oferta formativa al País Valencià buidat. Va faltar tractar, encara que pròximament es negociarà, el futur de la FP Dual en la nostra Comunitat.



Mes informació: