7-10-2021. MESA SECTORIAL:ELECCIÓ JORNADA ESCOLAR.

MESA SECTORIAL DIA 7 D’OCTUBRE DE 2021

Per ordre del secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, us convoquem a la reunió telemàtica de la Mesa Sectorial d’Educació, que se celebrarà el dia 7 d’octubre de 2021, a les 09:30 hores, amb el següent ordre del dia:

1. Lectura i aprovació, si escau, de l’acta de la reunió celebrada l’1 de juliol de 2021.

2. Projecte d’Ordre de…………../2021 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià.

3. Torn obert de paraula

DOCUMENTACIÓ:

MODIFICACIÓ JORNDA ESCOLAR:  Projecte d’Ordre de……………………./2021 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil i d’Educació Primària del sistema educatiu valencià.

 

UGT Ensenyament PV ha realitzat una enquesta preguntant si s’està a favor o en contra de la jornada contínua i la resposta ha sigut clara: més del 90% dels enquestats està a favor. Amb relació als arguments emprats es relacionen amb la millora de la conciliació de la vida laboral i familiar, amb una major preparació de les classes,  amb un major rendiment dels alumnes  al mati i decaíment en la vesprada, entre altres.

Des del sindicat considera que caldria major flexibilitat en l’elecció de la jornada escolar i no penalitzar als centres a l’hora de convocar les votacions, és a dir, que cada any es puga escollir la jornada, igual que es realitza en els altres tipus (partida o canvi d’hora d’inici i final)

En relació amb la Jornada Contínua, des d’UGT Ensenyament PV pensem que devia ser un procés més flexible, on el Consell Escolar poguera decidir la seua implantació. Cal recordar que els representants dels pares i mares al Consell Escolar, són elegits per tots els pares i mares i que les seues decisions estan suportades per aquests.

L’argumentació és clara: no es tracta d’imposar un horari o altre, sinó d’aportar més opcions per conciliar la vida familiar i laboral dels pares i mares amb els seus fills i filles.

També està comprovat que en les adjudicacions de places docents, els mestres i les mestres es decanten més per centres en jornada contínua i amb relació a l’elecció dels centres per part dels pares i mares, també ha augmentat de forma considerable la demanda als centres en jornada contínua.

Un altre punt molt relacionat són les activitats extraescolars. Demanem que siguen activitats gratuïtes a tots els centres per evitar discriminació. A més, també seria convenient donar major transigència als docents que haurien d’estar al centre en l’horari de les activitats extraescolars.

Observant els tipus de centres, en relació amb els  CRA i centres incomplets, caldria flexibilitzar la premissa de l’obligatorietat del  mínim d’un membre de l’equip directiu en un dels aularis i, a més, un membre del claustre en cadascun dels altres. A més, suprimir també l’obligació de tres vesprades per aulari en les extraescolars. Cada centre és singular i caldria ajustar-se.

Un punt que considerem injust és el relacionat amb els centres d’Educació Especial. Segons l’administració, sol podem sol·licitar el canvi d’horari d’inici i finalització de les classes i no el tipus de Jornada. Ens pareix injust eixa discriminació i caldria que es regiren per la mateixa normativa que els centres ordinaris.

En definitiva, els arguments estan exposats, no es tracta d’una imposició, sinó de facilitar i ajudar a les famílies a escollir i donar major flexibilitat per afavorir la conciliació.

Torn obert de paraula:

Com que la Direcció General d’innovació Educativa i Ordenació  tenia el temps d’inici i finalització fixat i no ens ho havia comunicat , des d’UGT Ensenyament havem demanat una segona reunió per tal de  concretar i aclarir el tema, tan rellevant en la vida del centre escolar.

L’administració, per la seua part, ha indicat que ho valorarà i si no ho considera adient, no convocarà nova Mesa.  No entenem eixa postura.

 

 



MESA SECTORIAL DIA 7 D’OCTUBRE DE 2021

 

Por orden del secretario autonómico dePor orden del secretario autonómico deEducación y Formación Profesional, lesconvocamos a la reunión telemática de la Mesa Sectorial de Educación, que se realizará el día 7 de octubre de 2021, a las 09:30 horas, con elsiguiente orden del día:

1. Lectura y aprobación, si procede, del acta dela reunión celebrada el 1 de julio de 2021.

2 Proyecto de Orden de…………../2021 de la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte po la que se regulan las condiciones y el procedimiento de solicitud y de autorización de modificación de la jornada escolar en los centros sostenidos con fondos públicos de segundo ciclo de Educación Infantil y de Educación Primaria del sistema educativo valenciano.

3. Turno abierto de palabra.

 

DOCUMENTACIÓN:

MODIFICACIÓN JORNADA ESCOLAR: Proyecto de Orden de……………………./2021 de la Consellería de Educación, Cultura y Deporte por la que se regulan las condiciones y el procedimiento de solicitud y de autorización de modificación de la jornada escolar en los centros sostenidos con fondos públicos de segundo ciclo de Educación Infantil y de Educación Primaria del sistema educativo valenciano.

 

UGT Enseñanza PV ha realizado una encuesta preguntando si se está a favor o en contra de la jornada continua y la respuesta ha sido clara: más del 90% de los encuestados está a favor. Con relación a los argumentos empleados se relacionan con la mejora  en de la conciliación de la vida laboral y familiar, en la mayor preparación de las clases, en el rendimiento  más productivo de los alumnos por la mañana y el decaimiento en la tarde, entre otras.

Desde el sindicato considera que haría falta mayor flexibilidad en la elección de la jornada escolar y no penalizar en los centros en la hora de convocar las votaciones, es decir, que cada año se pueda escoger la jornada, igual que se realiza en los otros tipos (partida o cambio en el horario de inicio y final)

En relación con la Jornada Continua, desde UGT Enseñanza PV pensamos que debería de ser un proceso más flexible, donde el Consejo Escolar pudiera decidir su implantación. Hay que recordar que los representantes de los padres y madres al Consejo Escolar, son elegidos por todos los padres y madres y que sus decisiones están soportadas por estos.

La argumentación es clara: no se trata de imponer un horario u otro, sino de aportar más opciones para conciliar la vida familiar y laboral de los padres y madres con sus hijos e hijas.

También está comprobado que en las adjudicaciones de plazas docentes, los maestros y las maestras se decantan más por centros en jornada continua y con relación a la elección de los centros por parte de los padres y madres, también ha aumentado de forma considerable la demanda a los centras en jornada continua.

Otro punto muy relacionado son las actividades extraescolares. Pedimos que sean actividades gratuitas en todos los centros para evitar discriminación. Además, también sería conveniente dar mayor transigencia a los docentes que tendrían que estar al centro en el horario de las actividades extraescolares.

Observando los tipos de centros, en relación con los CRA y centros incompletos, habría que flexibilizar la premisa de la obligatoriedad del mínimo de un miembro del equipo directivo en uno de los aularios y, además, un miembro del claustro en cada uno de los otros. Además, suprimir también la obligación de tres tardes por aulario en las extraescolares. Cada centro es singular y habría que ajustarse.

Un punto que consideramos injusto es lo relacionado con los centros de Educación Especial. Según la administración, solo podemos solicitar el cambio de horario de inicio y finalización de las clases y no el tipo de Jornada. Nos parece injusta esa discriminación y sería necesario que se rigieran por la misma normativa que los centros ordinarios.

En definitiva, los argumentos están expuestos, no se trata de una imposición, sino de facilitar y ayudar a las familias a escoger y dar mayor flexibilidad para favorecer la conciliación.

Turno abierto de palabra:

Ya que la Dirección General de innovación Educativa y Ordenación tenía el tiempo de inicio y finalización fijado, y no lo había comunicado,  UGT Enseñanza  hemos pedido una segunda reunión para concretar y profundizar en el tema, tan relevante en la vida del centro escolar.

La administración, por su parte, ha indicado que lo valorará y si no lo considera adecuado, no convocará nueva Mesa. No se entiende esa postura.