La doble dependència dels ensenyaments artístics, de la conselleria d’Universitats pel que fa a la seua ordenació acadèmica i de la conselleria d’Educació referent als seus centres i el professorat que imparteix en elles aquests ensenyaments, fa que pràcticament siga inoperatiu el ISEACV per a la resolució de totes les especificitats i particularitats que aquests ensenyaments, centres i professorat té.
Des d’UGT Ensenyament PV hem demanat s’activen els fòrums de negociació que siguen necessaris, tant en l’àmbit de la conselleria d’universitats com en la d’educació, per a abordar amb rigor i serietat els problemes que presenten aquests centres de treball, les mesures que han de complir per a garantir la seguretat i salut dels seus treballadors, i les instruccions sobre l’organització de l’activitat acadèmica d’aquests centres per al curs pròxim 2020-21.
És vital que aquests centres docents tinguen activat ja el seu propi Pla de Contingència Específic i el seu Pla de Formació en Competències Digitals i Pla de Digitalització de les seues instal·lacions i equipaments perquè puguen respondre amb garanties, si és necessari tornar al confinament, i oferir una educació a distància de qualitat.
Des d’UGT Ensenyament PV a més hem recordat que per part de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i les rectores i rectors de les universitats públiques valencianes, ja es va arribar a un acord el passat dia dos de juny de 2020, per a abordar amb garanties el pròxim curs escolar (i que hauria de ser també aplicable als ensenyaments artístics superiors) en el qual s’establien, com a criteris bàsics, els següents:
- El desenvolupament semipresencial del primer quadrimestre del curs acadèmic 2020-21. El model serà híbrid, de manera que les classes teòriques s’impartiran en la seua majoria de forma no presencial i en les classes pràctiques es prevaldrà la màxima presencialitat que siga possible. Durant la reunió, també s’ha destacat la necessitat de prioritzar el sistema d’avaluació contínua.
- L’inici del curs acadèmic 2020-2021 començarà per a l’estudiantat de primer any a partir del 25 de setembre i per a la resta a partir del 14 del mateix mes.
A més, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital es va comprometre a demanar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública un protocol específic que regule la presencialitat.
És lamentable que en aquesta mena de reunions no haja participat el ISEACV, ni se li haja pres en consideració per a res, i hem instat al seu director que presente la corresponent queixa davant la secretària autonòmica d’Universitats i la consellera del ram.
Per tant, des d’UGT Ensenyament PV considerem que ha de ser la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital qui elabore el pla d’actuació davant la COVID-19 tenint en compte les característiques peculiars dels ensenyaments artístics superiors, entre les quals es troben els estudis superiors de música, que fonamentalment, presenten els seus centres aquestes dificultats i problemes:
- Els instruments de vent (el major contingent d’alumnes) són aspersors, sense cap possibilitat d’ús de màscares.
- Hi ha molts instruments compartits: pianos, contrabaixos, els instruments de percussió i totes les baquetes, els instruments afins per a les corresponents assignatures… passen d’unes mans a unes altres constantment, i alguns són de vent, més perillós encara.
- El risc augmenta en assignatures instrumentals de grup, com la música de cambra (mínim grups de tres), passant per big-band, fins a arribar a banda i orquestra, on poden ajuntar-se 60 o fins i tot més alumnes tocant (això s’agreuja en un centre com el CSMC, on els espais són ja, de per si mateix, insuficients)…
Particularitzat aquestes qüestions, per exemple, el Conservatori Superior de Música de Castelló (CSMC), presenta aquests problemes:
- No hi ha suficient personal de neteja, agreujat ara al juliol que queda reduït a una persona per a tot el centre
- La capacitat del centre és manifestament insuficient: no hi ha bastants aules, les que hi ha són molt xicotetes, algunes fins i tot mínimes… impossible mantindre distància social, i menys en els grups d’assignatures teòriques;
- Centre insuficientment ventilat, en gran part perquè les finestres estan inhabilitades, és a dir, trencades, i no es poden obrir;
- Centre sobre utilitzat, perquè a partir de les 3 està ocupat pel conservatori professional, la qual cosa agreuja la presència i concentració de persones en espais insuficients…
- Com no tenem espais suficients, alguns professors han de desplaçar-se a impartir classes a aules que cedeix un institut, amb el que en aquestes aules es plantegen més problemes de salubritat que el conservatori no pot controlar.
Un altre problema immediat són les proves d’accés que s’han de realitzar en les condicions descrites. S’esperen unes 200 persones, entre aspirants, pianistes acompanyants… que a més vindran de diferents llocs d’Espanya per a ajuntar-se tots un matí en el conservatori, sense que es puga garantir el personal de neteja suficient, desinfecció dels pianos i faristols compartits, etc.
Es necessita per tant, que la Conselleria d’universitats s’ocupe i preocupe d’aquests centres i ensenyaments, que els aplique els protocols dels centres universitaris, que reforce i rellance el ISEACV, com a organisme amb competències plenes en aquests ensenyaments, perquè puga traçar les estratègies necessàries per a garantir la salut de tots, la qual cosa implica a més dotar dels recursos necessaris perquè siguen efectius.
DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL:
- Ensenyament INFORMA: Reunió amb el director del ISEACV, Josep Manuel Garcia Company, per al “intercanvi d’impressions sobre la situació enfront de la COVID-19”.
- Acuerdo adoptado por la Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital y las rectoras y rectores valencianos para el inicio del curso 2020-21.
- NOTA PREMSA: La Conselleria i les universitats acorden combinar la presencialitat i l’ensenyament en línia en el primer quadrimestre del pròxim curs.