Aquesta és la primera de les presentacions que FeSP-UGT farà d’aquest llibre per les diferents Comunitats Autònomes per a formar als seus membres en matèria d’igualtat.
Quines mesures s’han de prendre en el meu treball en cas de ser víctima de violència de gènere? I si la víctima és la meua filla quins són els meus drets? Què fer si el meu treball perjudica la salut del meu bebé? què faig si crec que existeix discriminació de gènere en la meua empresa? Com puc corregir una situació de desigualtat en el treball?
Aquestes preguntes són algunes de les consultes que les delegades i delegats d’UGT reben diàriament de part de les de les treballadores i treballadors a les quals representen. Per a donar una solució real a aquests problemes, els agents socials han de posar en pràctica les lleis que al llarg d’aquests anys s’han aprovat per a aconseguir la igualtat entre homes i dones i portar-les a la pràctica a través de polítiques i programes actius, l’acció sindical i la negociació col·lectiva.
Per aqueix motiu, la Federació d’Empleades i Empleats dels Serveis Públics (FeSP) ha recollit en la Guia Sindical d’Igualtat: Feminisme en Acció l’experiència dels representants d’UGT i les dificultats que han trobat a l’hora de portar la llei a la pràctica en les relacions laborals. La posada en pràctica de la llei deixa oberta moltes qüestions que, a través de la negociació i l’experiència dels agents socials es poden solucionar, perquè en cas contrari deixa en mans dels tribunals qüestions fonamentals per a la vida dels treballadors i treballadores que necessitarien un ràpida solució. Es tracta d’un text per a per a formar a totes les delegades i delegats perquè recull la teoria, els fonaments i el corpus legal en matèria d’igualtat però, sobretot les experiències i solucions a problemes quotidians a través de negociació de plans d’igualtat o convenis col·lectius. Durant diversos mesos es faran presentacions i en diferents comunitats autònomes per a donar a conéixer aquesta guia. La primera d’ella tindrà lloc el dia 11 de març a València.
Luz Martínez Ten, secretària de Dona i Política social de FeSP-UGT explica la motivació d’aquesta guia i avança noves reivindicacions del sindicat, com la d’instaurar la figura de la delegada o delegat d’igualtat, com la que existeix en matèria de prevenció de risc laborals perquè considera essencial que “el seguiment dels plans d’igualtat es faça realment en l’espai on aquests plans tindran la seua actuació”. A més, la responsable sindical creu que “és important dotar d’instruments perquè la Llei d’Igualtat Efectiva Entre Homes i Dones siga una realitat, per això parlem de feminisme en acció. El sindicat té una eina fonamental, la seua xarxa de delegats i delegades en tots els centres de treball, que formació per a assumir els reptes de la igualtat i per a veure aquelles situacions on hi ha una discriminació. És important considerar que la igualtat és un assumpte d’homes i dones, per això hem avançat en aquest llibre amb eines molt concretes per a donar solució a situacions que són molt reals i aquestes situacions tindran de la mà de la mà dels delegats i delegades una resposta concreta”
Això ho coneix bé Milagros Ruiz-Roso, una de les autores de la guia. Ella assenyala alguns dels problemes que s’ha trobat en el seu paper de delegada de personal i membre de comité d’empresa. Ruiz-Roso destaca com moltes situacions passen inadvertides en el marc més general d’una llei i cal aterrar-les i negociar-les o l’administració pertinent, una d’elles és la perspectiva de gènere en l’avaluació de riscos laborals i psicosocials de les persones. Milagros posa l’exemple d’una companya “treballava en un ajuntament com a tècnica d’animació sociocultural amb persones de diferents capacitats amb les quals feia diferents activitats. Les pintures que utilitzava per a realitzar manualitats portaven una sèrie de tòxics. Quan la companya va quedar embarassava, va donar a llum a la seua beu i va decidir donar-li la lactància natural. A partir d’aqueix moment va comprovar que aqueixos productes que utilitzava habitualment en el seu dia a dia eren tòxics i eren nocius per a la salut del seu bebé i la seua pròpia. Pas mil dificultats i finalment no va tindre més remei que acudir al jutjat perquè li reconegueren que l’ús d’aqueixos productes que utilitzava tots els dies perjudicaven la salut del seu bebé. Aquestes són situacions a les quals no s’hauria d’arribar.
Un dels problemes més greus que pasturem com a societat és la violència de gènere. Aquesta qüestió no és aliena al món laboral. “Està al nostre voltant, perquè tenim moltes companyes que han sigut víctimes de violència de gènere i ens hem trobat amb situacions en les quals hem hagut de respondre per a poder protegir-les, fent coses com l’adaptació horària –Assenyala Ruiz-Roso, qui posa l’exemple d’una companya- “que treballa en una administració en un ministeri com a conserge, entra tots els dies a les set i mitja del matí i ix del seu lloc de treball a les tres de la vesprada. Se li va modificar l’horari perquè, evidentment, no sols es coneixia el seu horari en el ministeri, el seu agressor també el coneix” En aquest cas es va canviar l’horari per a evitar una situació de perill. “És el que havíem de fer”, conclou la delegada sindical.