05/06/2020 – Fòrum Educatiu Valencià – UGT proposa: Cal regular el teletreball docent per a eixir de la crisi sanitària i iniciar amb garanties el curs escolar 2020-2021



DOCUMENTACIÓ:



En el marc del Fòrum Educatiu Valencià convocat pel conseller d’Educació divendres passat 5 de juny de 2020, per a abordar amb els membres de la comunitat educativa l’eixida a la crisi sanitària en la qual ens trobem i l’inici del pròxim curs escolar 2020/2021, des d’UGT Ensenyament PV hem realitzat un conjunt de propostes i valoracions per a aconseguir construir un acord comú i que el sistema educatiu valencià isca reforçat.

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint a nivell global, posa de manifest i evidència les manques que té el nostre sistema educatiu. Des del Sector d’Ensenyament de FeSP-UGT plantegem propostes per a abordar l’inici del pròxim curs 2020-2021, que doten als centres i als treballadors i treballadores de l’ensenyament d’eines que els permeten fer front a les dificultats d’una situació tan excepcional.

Com hem vingut denunciant des d’UGT, en els últims anys, les retallades i la falta d’inversió en educació, l’augment de les ràtios alumne-professor, l’increment en les hores lectives del professorat, la supressió de suports educatius per a l’alumnat, la precarietat en la contractació del professorat i l’augment de jornades parcials han afeblit un sistema públic que hauria de ser prioritari per al país.

Per això, és especialment necessari i imprescindible que en una situació tan excepcional com la que ha provocat la pandèmia per COVID19, l’escola pública garantisca l’equitat i la qualitat de l’ensenyament. No podem permetre’ns que la bretxa social i el repartiment desigual dels recursos creu encara més distància entre l’alumnat més desfavorit.

Tant el Govern com les Administracions educatives han de proporcionar els recursos materials i humans a l’educació per a no deixar a ningú fora del sistema.

La nostra reflexió inicial i punt de partida és la de considerar que l’aprenentatge presencial a les escoles és insubstituïble i no es pot reemplaçar per un sistema d’ensenyament a distància, especialment en determinades etapes educatives. No obstant això, mentre la crisi sanitària impedisca l’activitat acadèmica a les aules de manera presencial, des del nostre sindicat plantegem la necessitat d’adaptar els continguts del currículum, la metodologia i l’avaluació a un entorn d’aprenentatge en el qual les noves tecnologies ocupen un paper prioritari en la comunicació entre alumnat i professorat.

També és necessari conjugar en aquest moment la seguretat i la salut de la comunitat educativa amb el dret a l’educació de tot l’alumnat. L’administració ha d’elaborar un pla que contemple les recomanacions sanitàries i epidemiològiques, que es puga adaptar al context de cada centre i entorn, per a mantindre les mesures de prevenció i control de la COVID19. A més l’administració educativa haurà de garantir i proporcionar als centres els materials i les mesures de protecció necessàries per a garantir la seguretat i salut de la comunitat educativa.

 

MarzaFEV

UGT proposa que en els plans de contingència i les mesures preventives es considere als treballadors i les treballadores de l’ensenyament, sobretot en l’educació especial i les etapes d’educació infantil i els primers cursos de primària, com a grup de risc, perquè la seua probabilitat de contagi és alta, atés que l’alumnat sol ser un col·lectiu jove i asimptomàtic, que no controla les mesures de distanciament social, i les activitats que es realitzen en els centres escolars concentren una gran quantitat de persones en espais reduïts.

Abans d’iniciar el curs, cal garantir que cada centre compleix els requisits per a l’obertura de les aules. Cada centre haurà de desenvolupar un pla que permeta, d’una banda, la modificació de les seues instal·lacions perquè puguen donar cabuda a l’alumnat i poder flexibilitzar al màxim i en condicions de seguretat la seua capacitat, així com garantir el compliment de les recomanacions per part de l’alumnat i els docents, per un altre, la flexibilització de les condicions de treball per a poder compatibilitzar la docència presencial i virtual.

L’Educació ha de ser considerada una les apostes prioritàries per a eixir de la crisi a la qual ens enfrontem per la pandèmia de COVID19. El Govern i les administracions educatives ha de dotar de suficient finançament a l’educació per a augmentar tant els recursos materials, que permeten a l’alumnat i professorat disposar d’ordinadors, xarxes i plataformes que possibiliten l’educació a distància, com els recursos humans que supose un reforç en les plantilles per a poder fer efectives les mesures de distanciament social que permeten previndre nous contagis, al costat de mesures de reforç i compensació per a l’alumnat.

A més, per a fer front amb garanties a la labor educativa del professorat davant l’ensenyament a distància des d’UGT considerem que serà necessària una reducció de la càrrega lectiva. Cal no oblidar que el nombre d’hores d’ensenyament directe que el professorat ve dedicant a impartir classe al nostre país és major que la mitjana de l’OCDE i la UE23. Per tant, pressupost necessari de la resta de mesures serà la reducció de la càrrega lectiva a 23 hores lectives en Educació Infantil i Primària i a 18 hores lectives en la resta d’etapes educatives, recuperant almenys els horaris del professorat previs a les retallades i completar totes les jornades parcials actuals, que són mostra de la precarietat que encara manté el nostre sistema educatiu.

Des d’UGT considerem que per a afrontar amb garanties el pròxim curs serà necessari un augment de les plantilles docents i personal de suport educatiu, la incorporació d’altres perfils professionals (inclòs professional sanitari), el reforçament dels serveis d’orientació per a atendre les necessitats emocionals de la comunitat educativa, especialment de l’alumnat. Han de ser els centres educatius els qui establisquen les seues necessitats de personal i establir les seues prioritats per a optimitzar recursos perquè, molt ens temem, resultaran insuficients si atenem la situació econòmica general del nostre país.

 

GraciasAtodos

 

El teletreball ha suposat un increment de dues hores de mitjana, en la jornada laboral. En l’àmbit educatiu, aquesta situació s’ha vist agreujada per no existir regulació. Per això a més, serà necessari que els docents compten amb els mitjans materials, tècnics i tecnològics per a poder dur a terme la seua labor amb garanties de qualitat. Aquests mesos el professorat ha demostrat que, en moltes ocasions, s’han trobat desbordats i sense el suport necessari per a fer front a la formació a distància.

La crisi ha servit per a posar en evidència la bretxa digital, però també la social, en l’alumnat d’entorns desfavorits. Per a les famílies de baixos ingressos, portar l’escola a casa significa enfrontar-se a no poder oferir menjars adequats, i molt menys la tecnologia o connectivitat necessàries per a l’aprenentatge online. La bretxa digital continua expandint-se, a mesura que els estudiants en sectors vulnerables continuen quedant-se arrere en el seu aprenentatge.
El Sector d’Ensenyament de FeSP-UGT proposa la revisió dels continguts d’aprenentatge per a elaborar un currículum més flexible, que amplie les possibilitats d’aprenentatge de l’alumnat, introduir noves metodologies, nous coneixements, organitzar nous temps i objectius, sense oblidar-se de la importància que en el desenvolupament del mateix té el professorat.

Des d’UGT plantegem diferents propostes que permeten complir amb les la distancia social que ha d’imposar-se en els centres educatius. Aquestes propostes passen per l’ampliació dels espais destinats a les classes en els centres, podent utilitzar altres espais dels centres destinats a altres activitats com la biblioteca, el gimnàs o els espais exteriors i fins i tot habilitar altres locals fora del centre, que foren espais més grans que les aules, al mateix temps que es planteja organitzar una formació en alternança d’ensenyament presencial i en línia per a l’alumnat.

En aquesta situació de crisi, la formació permanent del professorat és indispensable per a la millora i adequació cap a un model d’ensenyament a distància. Des del sindicat considerem que és necessari potenciar la formació en eines i programes per a l’educació a distància, noves metodologies, plataformes educatives i seguretat en entorns virtuals. La formació contínua ha de realitzar-se sempre que siga possible en el propi centre educatiu i ha de donar resposta a les necessitats i demandes dels professionals de l’ensenyament. Serà necessari organitzar una xarxa de formació més pròxima al professorat. Per això, des d’UGT considerem que és necessari potenciar la formació contínua del professorat per a permetre l’adquisició de les competències digitals necessàries per a una educació a distància de qualitat.

Segons dades de l’enquesta realitzada pel Sindicat d’Ensenyament de FeSP-UGT, el teletreball en la docència ha suposat un increment de les despeses domèstiques com el consum extra d’electricitat, la compra d’equips o accessoris informàtics o la contractació de noves connexions o tarifes de telefonia, a més d’altres despeses afegides. Aquesta circumstància ja condiciona el nostre futur. Les Administracions educatives hauran de dotar al professorat dels mitjans tecnològics i materials per a desenvolupar la seua labor docent amb garanties de qualitat.

La labor que els treballadors i treballadores de l’ensenyament han desenvolupat en aquest període de crisi compta amb el reconeixement cap al seu treball dels equips directius, de l’alumnat i de les famílies.

Des del Sindicat d’Ensenyament de FeSP-UGT considerem imprescindible la regulació del teletreball dels docents, una pràctica laboral a la qual el professorat s’ha vist abocat amb motiu de la pandèmia de COVID19 i el tancament de les aules.

Davant els canvis que aquesta situació excepcional provoca per als treballadors de l’ensenyament no universitari, des d’UGT exigim incorporar una regulació laboral per a l’ensenyament a distància.

És necessari regular noves propostes d’informació i formació digital específica dins de la jornada laboral, així com les relacionades amb els costos d’equips i altres despeses per a un ús professional, seguretat informàtica i d’imatge, adaptació de la jornada, respecte a la desconnexió digital, a més d’una nova anàlisi sobre malalties professionals associades al teletreball i la cura d’aspectes psicosocials i emocionals.

FeSP-UGT manté la necessitat de regular les condicions del teletreball i desconnexió digital no sols per als períodes extraordinaris com el que ens ha tocat viure a conseqüència de la pandèmia per COVID19, sinó també per als períodes ordinaris en els quals existeix una tendència creixent a compatibilitzar-lo amb les classes presencials.

 

TodosTestimonios2