25/06/2020 – Mesa Sectorial d'Educació. Per a UGT, ajornar la reducció de l'horari lectiu del professorat, no serveix com a mesura per a afrontar amb garanties el pròxim curs escolar. El professorat i el nostre sistema educatiu necessiten ara mesures

25/06/2020 – Mesa Sectorial d'Educació. Per a UGT, ajornar la reducció de l'horari lectiu del professorat, no serveix com a mesura per a afrontar amb garanties el pròxim curs escolar. El professorat i el nostre sistema educatiu necessiten ara mesures

UGT valora positivament la proposta d'Educació de reduir l'horari lectiu del professorat. Aquest compromís deriva de l'aplicació de la llei que derogava les retallades educatives (Llei 4/2019, de 7 de març, de millora dels condicions per a l’exercici de la docència i l’ensenyament en l’àmbit de l’educació no universitària). Aquesta llei, en el seu Article Únic, recomana que els administracions autonòmiques reduïsquen l’horari lectiu del professorat del Cos de Mestres a un màxim de 23 hores lectives, i el de la resta de cossos a un màxim de 18 hores lectives.

Lamentablement és un acord que arriba tard perquè ja s'hauria d'estar aplicant aquest curs el que la llei estableix i ara es posposa la seua aplicació efectiva, no al pròxim curs, que serà molt dur per al professorat, sinó per al curs 2021-2022. Per això tampoc servirà per a flexibilitzar les mesures organitzatives adoptades en les diferents etapes educatives per al pròxim curs 2020-21 i ajudar al professorat en la seua activitat docent de coordinació (si és veritat, que s'estableix una hora lectiva de reducció per al professorat que impartirà àmbits en 1r de l'ESO).

Al costat d'aqueixa reducció de l'horari lectiu també des d'UGT hem vingut reclamant la reducció de les ràtios escolars. La nostra proposta, figura en la taula que adjuntem. Per això, rebutgem en el seu moment (Mesa Sectorial del 9 de maig de 2019) el projecte de Decret sobre jornada lectiva i ràtios escolars que ens va presentar Educació, que mantenia la possibilitat d'activació de les retallades educatives (ampliació de les ràtios i de l'horari lectiu del professorat) en qualsevol moment.

Des d'UGT Ensenyament PV qüestionem les mesures organitzatives adoptades per al pròxim curs. En primer lloc considerem qüestionable l'eficàcia dels grups estables de convivència per a un control efectiu de la pandèmia en els centres escolars, ja que l'alumnat subjecte a ella, una vegada ix de l'escola, recupera el seu entorn i els contactes, es trenca l'entorn saludable i segur que tenia i el perill dels contactes, les infeccions i els rebrots tornen l'endemà a l'escola. A més, aquesta mesura organitzativa aïlla al docent i a l'alumnat dels suports i reforços que precisa d'altres docents especialistes i no es contempla una reducció de ràtios generalitzada, que haguera sigut el desitjable, ja que aquests grups de convivència estable continuen tenint un ràtio mínima d'entre 15 i 20 alumnes.

Per això des d'UGT Ensenyament PV esperem que no hàgem de lamentar-nos dels resultats negatius d'aqueix experiment, amb professorat i alumnat contaminat. Per a evitar-ho proposàvem, dues mesures organitzatives essencials: control sanitari dels centres docents, amb dotació de personal tècnic i facultatiu propi, responsable d'aplicar les mesures sanitàries necessàries i que garantiria que funcione correctament la detecció precoç de casos i la gestió adequada d'aquests, a través dels protocols corresponents, i, la segona mesura, l'organització compacta dels temps escolars a través de la jornada contínua, que en reduir els temps de permanència de l'alumnat en els centres docents, redueix l'exposició als riscos de contagi.

 

CalendariEscolarMenut2020 2021Equitat

 

En segon lloc, quant a les restants etapes educatives, a partir de 5é de Primària, que s'han d'organitzar respectant la distància de seguretat de 1,5 m, integrant els ensenyaments en àmbits en el cas de l'alumnat de 1r de l'ESO i afavorint la presencialitat dels grups de PMAR, PR4, i FP Bàsica, és qüestionable també que no es reduïsquen les ràtios i es desdoblegue els grups, incrementant les plantilles, i s'opte per la reducció del currículum i l'alternança entre l'ensenyament presencial i l'ensenyament a distància, quan els grups d'alumnat no puguen entrar a les aules per les noves distàncies de seguretat establides en elles.

També seguim sense conéixer quins seran els protocols i actuacions específiques que s'hauran de desenvolupar en els diferents ensenyaments postobligatoris, com són els ensenyaments d'FP i règim especial que utilitzen tallers, maquinària, aules tècniques i laboratoris, aules d'audició o utilització d'instruments musicals. Amb tot, des d'UGT Ensenyament PV estarem vigilants per a exigir les mesures de seguretat dels centres educatius que siguen necessàries i la seua compatibilitat amb les condicions de treball del professorat en aquest pròxim curs escolar que s'espera complicat i difícil.

Ratios

DOCUMENTACIÓ:

Boletin La Comunidad Educativa Responde Junio2020

volver arriba

JS Like Box Slider

SIGUENOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".