UGT INFORMA || REQUISIT LINGÜISTIC DE VALENCIÀ || Publicat ORDRE 52/2022, de 18 d’agost, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

UGT INFORMA || REQUISIT LINGÜISTIC DE VALENCIÀ || Publicat ORDRE 52/2022, de 18 d’agost, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Des d'UGT Ensenyament PV valorem positivament la modificació de l'Ordre 35/2018, de 22 d'agost, que hui publica el DOGV (Ordre 52/2022, de 18 d’agost), encara que es queda curta, és insuficient i té data de caducitat, ja que no soluciona de manera definitiva i satisfactòria per a els/les treballadors/es de l'ensenyament el problema laboral que l'exigència del requisit lingüístic de valencià ha provocat entre el professorat interí dels diferents cossos docents.

Des del sindicat hauríem preferit, i així ho plantegem en la Mesa Sectorial en la qual es va tractar aquesta nova ordre, una moratòria indefinida per a tot el professorat interí (amb independència del cos al qual pertanga) que encara no tinga el requisit lingüístic del valencià, de tal forma que, esgotada la segona moratòria o moratòria excepcional dels cossos de Mestres i PES i FP (2017-2022), en lloc d'optar per excloure'ls de la borsa, si se'ls adjudica una plaça, i no permetre'ls ni tan sols que pogueren continuar accedint a llocs de treball en localitats de predomini lingüístic castellà i facilitar-se la seua participació en la formació especial que s'ha organitzat, s'opta per la solució més radical i que és la d'impedir-los continuar treballant i excloure'ls de la borsa de treball. D'aquesta manera, no se soluciona de manera satisfactòria i definitiva el problema laboral que va explotar en 2017 i que tornarà a reproduir-se en els cossos i docents interins dels ensenyaments de règim general a partir d'aquest moment o quan vença la seua segona moratòria, moratòria extraordinària que ara comença, en el curs 2026-2027, en el cas dels cossos dels ensenyaments de règimen especial.

Com es recordarà l'Ordre 35/2018 establia, en les seues disposicions addicionals, una moratòria de quatre anys perquè el professorat d'ensenyaments de règim especial (Professorat d’EOI, d'Arts Plàstiques i Disseny, de Música i Arts Escèniques i Mestres de Taller d’APD), obtinguera i acreditara aquest requisit lingüístic, en els mateixos termes que s'havia fet en l'Ordre 90/2013, de 6 de novembre, per als cossos docents dels ensenyaments de règim general (Mestres/as i Professorat d'Ensenyament Secundari i FP). Aquesta moratòria ordinària, igual que va véncer la dels cossos dels ensenyaments de règim general en 2017, acaba de véncer, en 2022, per als cossos dels ensenyaments de règim especial, i se'ls dona, exclusivament a aquests docents, la segona moratòria o moratòria excepcional, que els permetrà, fins al curs 2026-2027, accedir a llocs de treball situats en centres situats en localitats de predomini lingüístic castellà, obligant-los a realitzar la formació específica que s'ha organitzat per a obtindre el citat requisit lingüístic.

No tenim dades actualitzades de docents afectats per aquest conflicte laboral, per no tindre el requisit exigit, problema que s'agreuja segons va entrant professorat en el sistema educatiu sense aquest requisit a través de les adjudicacions de difícil cobertura. Aqueixes dades els sol·licitem en la Mesa Sectorial d'Educació en la qual es va tractar l'ordre hui publicada en el DOGV, reiterant-los en moltes altres més posteriorment. L'única informació fiable de la qual disposem són les dades que en 2017, quan va explotar aquest conflicte laboral, va facilitar l'administració, i que, gràcies a la intervenció de les Corts Valencianes, es va adoptar la solució provisional i amb data de caducitat, que ara veiem que és insuficient per a resoldre'l de manera definitiva. Les dades són els següents:

RequisitoVAL2017

Més informació:DocentesUGTr 24082022 INF UGT requisito lingüistico moratoria

volver arriba

JS Like Box Slider

SIGUENOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".