I JORNADA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A LES AULES

I  JORNADA  DE  MEMÒRIA  DEMOCRÀTICA  A  LES  AULES

JornadaMemoriaDemocráticaCARTELL 06112022 Levante EMV UGT Aulas democráticas
 Presentación2
 

DISCURS APERTURA JORNADA DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A LES AULES

MAYTE MONTANER. Secretària General d'UGT Serveis Públics Pais Valencià

Benvolguts companys i companyes, benvolgudes ponents, benvolguda Consellera.

Vull donar-vos a totes la benvinguda a aquesta primera Jornada de Memòria Democràtica a les aules que organitzem des d’UGT. Per al nostre sindicat, la lluita i treball per la Memòria Democràtica té un valor de primer ordre. La trajectòria de la nostra organització en la recuperació de la memòria, història i testimoni de les persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat d’aquest país ha sigut llarga i extensa. Especialment en l’àmbit de l’Educació, la històrica FETE-UGT va destacar en aquesta tasca, amb nombroses publicacions i produccions com el documental sobre Les Mestres de la República.

Però la Memòria Democràtica no és per a nosaltres simplement una qüestió d’estudi o reivindicació. És la nostra memòria, les nostres arrels, doncs la UGT va ser protagonista en primera línia dels fets històrics de la Segona República, la Guerra Civil i la repressió franquista, patint-la en carn pròpia amb la pitjor crudesa.

Aquesta Primera Jornada de Memòria Democràtica a les aules arriba en un moment i context d’alló més rellevant. Recentment hem vist l’aprovació de la nova llei de Memòria Democràtica que venia a cobrir buits i insuficiències que encara quedaven i l’aprovació de la LOMLOE a l’àmbit educatiu, on si bé ja estaven presents en el currículum els elements relacionats, ara s’avança en aquest sentit. Ara però, tot això pot ser paper mullat si no es treballa i es fa real, des del professorat, les institucions, la societat civil, i en aquest sentit, podem dir que estem en un moment on, a banda d’un compromís des de les institucions que abans no hi era, estan veient-se iniciatives molt engrescadores, com la constitució de la la Xarxa Educació i Memòria, a la qual UGT-Ensenyament del País Valencià s’ha adherit, i que pot ser motor per a generar una dinàmica de forts avanços en aquesta matèria de baix cap a dalt, involucrant a la comunitat educativa i societat civil.

Per aquests motius plantegem aquesta jornada. Per la necessitat de bastir àmbits de reflexió i propostes permanents, i moments de trobada, diàleg i coneixement i intercanvi d’experiències, visions i bones pràctiques, per continuar donant vida al treball per la Memòria Democràtica.

No és aquesta per a nosaltres una tasca memorialista de commemoració o record estàtic, inclús quan plantegem la qüestió des de l’ensenyament, no estem parlant només de contingut teòric o coneixement a adquirir sobre el passat comú. És una eina de reflexió i acció pels valors democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat, que són base per a construir una societat millor. També és eina per fer front a l’assalt que des de la ultradreta es pretén donar contra la convivència i els drets humans. Hui com ahir, fent memòria del passat i treballant activament per un futur millor, UGT estarà de la mà del professorat, la societat civil i la classe treballadora per donar la lluita per les llibertats, la cultura, la igualtat i el progrés. 

 
 
 
Presentacion1 
Presentación3
 
 WilsonConselleraEva
 
 
CarmenAgullo
 
Mezquida1
 
WilsoTarde
 
Conclusiones3
  
EquipoPresentacion
 
 
 
 

Medios

volver arriba

JS Like Box Slider

SIGUENOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".