L'FP DUAL: UN SISTEMA MODEST QUE NECESSITA REFORMAR-SE

L'FP DUAL: UN SISTEMA MODEST QUE NECESSITA REFORMAR-SE

Després de més de tres anys d'inactivitat (des del 24 d'octubre de 2014), UGT Ensenyament PV es felicita perquè finalment el 14 de novembre de 2017, s'haja celebrat la reunió de la comissió de seguiment de la implantació de la Formació Professional Dual del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana, en el si del Consell Valencià de la Formació Professional.

Segons la informació que facilita l'administració educativa en aquesta comissió, actualment l'FP Dual està implantada en 909 cicles (219 a la província d'Alacant, 68 a la província de Castelló i 622 a la província de València) i en 243 centres educatius (155 públics i 88 privats-concertats), aconseguint un total 3.999 alumnes (des del curs 2013/2014), 1.184 aquest curs (dades provisionals) dels quasi 80.000 que estan cursant ensenyaments d'FP al País Valencià, dels quals aquest curs també realitzaran pràctiques formatives en empreses (el mòdul denominat FCTs) més 40.000 (Veure resumeixen dades estadístiques). Davant aquest dades desoladores, UGT ha exigit en la reunió de la comissió de seguiment que no es penalitze als centres educatius per no tindre FP en la modalitat de Dual.

Per a UGT aquest sistema o model d'FP Dual arrossega importants defectes i mancances des del seu inici que hauran de ser corregits per a aconseguir la seua plena implantació i equiparació amb altres modalitats d'FP.

Aquesta revisió és procedent també iniciar-la ara quan està en procés de revisió per part del Govern de la Nació el Reial decret que li dóna cobertura, concretament la seua normativa bàsica, el Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre, pel qual es desenvolupa el contracte per a la formació i l'aprenentatge i s'estableixen les bases de la formació professional dual. Les seues modificacions obligaran a adaptar així mateix la normativa autonòmica reguladora d'aquesta modalitat formativa en el sistema educatiu valencià, especialment el Decret 74/2013, de 14 de juny, del Consell pel qual es regula l'FP Dual del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana i l'Ordre 2/2014, de 13 de gener, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen determinats aspectes de l'ordenació de la FP Dual del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana.

Ensenyament

En aquesta mateixa línia, també la Conselleria d'Educació ha iniciat la revisió i avaluació del model d'FP Dual que tenim implantat al País Valencià i el fa a través d'un estudi i treball de camp que ha licitat per quasi 600.000 euros –IVA, 21%, inclòs– (DOGV 03/11/2017). UGT espera i desitja que aqueix treball i estudi que realitzarà una empresa externa siga útil per a la desitjable reforma que necessita l'FP Dual en el nostre territori i en la qual des d'UGT exigim que tinga una participació activa els centres educatius i el professorat d'FP que actualment està desenvolupant els projectes d'FP Dual. A través d'ells podrem conéixer quals són les seues principals dificultats i problemes a l'hora de la seua implantació i desenvolupament, si és una modalitat útil per a tots els cicles formatius i famílies professionals o no, i quals haurien de ser les modificacions o propostes de millora que s'haurien d'introduir.

UGT exigeix, com a millores a incorporar en el desenvolupament i implantació de la FP Dual al País Valencià, les següents. L'FP Dual ha de ser un afegit a la formació ja inclosa en els cicles formatius que s'imparteixen i desenvolupen en els centres educatius, en la seua modalitat ordinària, de tal forma que a la formació mínima que inclouen (2.000 hores de formació) s'afija aquest complement formatiu que es desenvolupa en les empreses. Aqueix complement de formació, que pot ser perfectament de 1.000 hores de formació addicionals, serà el que obtinga l'alumnat en els llocs formatius organitzats en les empreses. La seua filosofia, com assenyala molt encertadament Jorge Arévalo, viceconsejero d'FP del Govern Basc, ha de ser la següent: "L'FP Dual és aprendre a través del treball, no treballar aprenent". En aquest punt queda molt recorregut per fer tenint en compte la limitació i manca de llocs formatius que ofereixen les empreses per a realitzar aquesta modalitat formativa i dau també l'alumnat que pot cursar el seu FP en Dual aquest curs (menys del 3% de l'alumnat que realitzarà pràctiques formatives aquest curs).

10102016 Levante EMV Jorge Arevalo y la FP Dual

En segon lloc, les formes i modalitats a través de les quals es desenvolupe l'FP Dual en les empreses ha de ser la contractació laboral, amb el complement de les beques, si fóra necessari, però en cap cas a través d'altres modalitats que impliquen que aquestes pràctiques professionals no siguen retribuïdes. Per a UGT és una vergonya que de les dades proporcionades per l'administració educativa en la reunió de la comissió de seguiment de la implantació de la FP Dual al País Valencià, s'assenyale que el 66% de l'alumnat dels centres concertats que desenvolupa els seus ensenyaments en FP Dual, ho faça mitjançant la modalitat d'uns altres (sense beca ni contracte amb les empreses on desenvolupa la seua formació) i només el 33% ho faça mitjançant la modalitat de beca i un menyspreable 1% mitjançant contracte per a la formació. Aquesta situació, vergonyosa reiterem, que obeeix a la subordinació de la concessió del concert educatiu al fet que aquests centres tinguen FP en Dual, ha de ser superada i substituïda per modalitats en les quals s'oferisca una FP Dual remunerada, en la qual l'alumnat reba una retribució mínima, mitjançant beca o contracte laboral, equivalent com a mínim al SMI (Salari Mínim Interprofessional). En aquest sentit, el comportament i trajectòria dels centres educatius públics és molt més encertada, on observem que el 62% de l'alumnat en FP Dual està becat, un residual 3% té contracte de treball i encara es manté un alt percentatge d'alumnat sense beca ni contracte, que se situa en el 35% del total.

Per a UGT Ensenyament PV és ineludible i una exigència a incorporar en el sistema de la FP Dual que les pràctiques laborals que realitza l'alumnat en les empreses siguen retribuïdes, mitjançant la fórmula de beques o contractes de treball. Per tant, exigim des d'aquest moment ja la derogació i prohibició de la possibilitat que es realitze aquesta modalitat formativa a través d'instruments i procediments no retribuïts per a l'alumnat.

El tercer punt de millora estaria relacionat amb la retribució que l'alumnat en FP Dual hauria de rebre. De les dades facilitades per la Conselleria d'Educació, la majoria d'ells se situen –en el cas dels becats o contractats laboralment lògicament, ja que els que estan en altres modalitats no cobren absolutament res– en 2 o 3 euros per hora de treball, amb una mitjana estadística al País Valencià de 2,74 euros, lluny de la retribució de l'hora de treball que rep un treballador amb un SMI, que és de 4,02 euros per hora de treball.

Per a UGT aquesta situació ha de normalitzar-se i exigir-se que tot l'alumnat en FP Dual, este becat o contractat laboralment, reba per les seues pràctiques aquesta retribució mínima.


DOCUMENTACIÓ: 

0
0
0
s2smodern
volver arriba

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".