30/04/2020.- Mesa Sectorial d'Educació: UGT proposa que es dote als centres educatius de personal sanitari propi.

30/04/2020.- Mesa Sectorial d'Educació: UGT proposa que es dote als centres educatius de personal sanitari propi.


La Mesa Sectorial d'Educació de hui tenia per objecte analitzar les propostes acadèmiques i curriculars de la Secretària Autonòmica d'Educació per a la finalització del curs escolar i l'inici del següent en aquesta situació de crisi sanitària, pandèmia i coronavirus, seguint les indicacions i els acords amb el Ministeri i la resta de CCAA. Aquestes propostes es poden consultar en la documentació addicional que s'adjunta (així com tota la documentació corresponent a aquesta Mesa). Al costat d'aquest tema també estava previst tractar la convocatòria de les comissions de servei per causes mèdiques i socials per al pròxim curs, però davant la falta de temps, es posposa la seua negociació fins dimarts que ve. Si s'ha tractat la pròrroga de les comissions específiques de la convocatòria de 2016.

Les propostes que hem formulat des d'UGT Ensenyament PV són les següents:

 • Es contínua amb el teletreball fins a final de curs. Per al curs 20/21 hem demanat que existisca un percentatge a determinar de teletreball al costat de l'activitat presencial per a anar perfeccionant el sistema.
 • Hem sol·licitat, per això, un pla de digitalització per a tota la comunitat educativa.
 • Dins dels plans de contingència a desenvolupar per Educació i Sanitat per a evitar contagis en els centres se'ns ha garantit la desinfecció dels centres i el proveïment del material necessari. Hi haurà un protocol de seguretat per a cada centre.

MenosRatiosMasSeguridad

Des d'UGT hem demanat que per a implementar aquests plans i aplicar el protocol de seguretat, a part de la col·laboració del professorat i personal dels centres, cal que es dote als mateixos de personal facultatiu i d'infermeria que són, en definitiva, els que estan preparats per a atendre totes les situacions que puguen presentar-se.

 • Hem demanat autonomia completa dels centres per a poder avaluar als alumnes.
 • Respecte a les informacions que circulen pels mitjans, hem recordat una obvietat, que els centres són educatius, no guarderies.
 • Hem sol·licitat un canal directe de consultes per a la comunitat educativa, per part de Conselleria d'Educació
 • Aquesta vesprada la comissió gestora de la EBAU decidirà com es fa la prova i on.
 • No hi haurà reducció de professorat pel fet de treballar en àmbits (en alguns casos hi haurà classes amb dos professors).
 • Hi haurà un només model d'informe valoració de l'alumnat.
 • S'estudia la possibilitat que les FCTs es realitzen al llarg de tot el curs pròxim i no sols a partir de maig.

Respecte a la pròrroga de les CS Específiques, hem demanat que es prorroguen totes les CS siguen o no les de la Resolució de 2016.

ProtegerTrabajadoresVulnerablesDOCUMENTACIÓ:UGT proposa que es dote als centres educatius de personal sanitari propi.ConlaComunidadEducativa

El Sector d'Ensenyament de la Federació d'Empleades i Empleats dels Serveis Públics d'UGT País Valencià (FeSP-UGT PV) proposa a la Conselleria d'Educació que dote als centres educatius de personal sanitari, tant facultatiu com d'infermeria, perquè el procés de retorn als mateixos es produïsca amb plenes garanties sanitàries i de seguretat per a tota la comunitat educativa. Per a això, la Conselleria hauria de dotar-se d'una plantilla pròpia de personal facultatiu mèdic i personal d'infermeria, que depenga orgànica i funcionalment d'ella, per a garantir la correcta implantació i seguiment de les mesures sanitàries a implementar en els centres escolars, que són llocs de pública concurrència.

Des d'UGT Ensenyament PV ja hem manifestat que la possible represa de l'activitat en els centres docents, d'aprovar-se pel Govern, hauria de basar-se, exclusivament, en criteris sanitaris. Per tant, des del Sector d'Ensenyament d'UGT exigim un pla de mesures preventives que garantisquen la seguretat en la salut dels treballadors i treballadores de l'Ensenyament per a quan, finalment, es reprenga l'activitat en els centres educatius. I que aquestes mesures i pla preventiu, per a garantir el seu correcte desenvolupament i implantació, ha d'estar dirigit, supervisat i controlat per professionals sanitaris, tant facultatiu com d'infermeria, amb suficient preparació tècnica i especialitzada.

Per tant, per a UGT Ensenyament PV, aquesta mesura –la dotació de personal sanitari en els centres educatius– és essencial i permetria resoldre, de manera immediata i amb les degudes garanties sanitàries, totes les qüestions, problemes i dubtes que es presenten en els centres escolars sobre com fer front a la pandèmia del coronavirus i implementar adequadament els protocols sanitaris que es determinen. Per això, a més de mesures preventives i protocols, necessitem professionals sanitaris, tant facultatius com d'infermeria, que sàpien com implantar-les en els centres docents i que resolguen els dubtes mèdics i sanitaris que es presenten entre els membres de la comunitat educativa i els realitzen les proves diagnòstiques que necessiten o que els prescriguen les mesures terapèutiques que han de seguir, sobretot si es tracta de treballadors especialment sensibles.

IncrementoDesinfecciónCentros

Cal tindre en compte que la peculiaritat de la funció docent –i altres treballs que es realitzen en els centres escolars– fa que hi haja una gran quantitat de persones en espais reduïts i amb una gran interacció personal. Aquestes dues circumstàncies porten al fet que aquests treballadors hagen de ser considerats grups de risc, perquè la seua probabilitat de contagi és alta i que la intervenció sanitària sobre ells haja de ser prioritària.

UGT Ensenyament PV exigeix que es negocie amb els representants dels treballadors i treballadores, en el marc de la Mesa Sectorial d'Educació i a través de la Mesa tècnica de Seguretat i Salut Laboral i els Comités de Seguretat i Salut Laboral, les mesures de prevenció de riscos laborals necessàries abans de la volta a l'activitat presencial en els centres educatius i la dotació dels recursos, tant econòmics com humans, que seran necessaris per a la seua implementació.

Mancant conéixer detalladament les propostes del procés de desescalada en l'àmbit educatiu anunciades pel Govern, el Sector d'Ensenyament de FeSP-UGT considera que les propostes anunciades generen més dubtes que certeses.

ReducciónHorasPresenciales

Com a qüestions prèvies a l'obertura dels centres i negociades amb els representants dels treballadors i les treballadores de l'Ensenyament, s'han de prendre les següents mesures:

 • Dotació de personal sanitari, tant facultatiu com d'infermeria, als centres escolars.
 • Realització de proves diagnòstiques de PCR als treballadors i treballadores que, en el seu cas, exercisquen activitats en els centres.
 • Tractament individualitzat de cara a l'activitat presencial, de les persones especialment sensibles: diabètics, amb malalties cardiovasculars, hepàtiques, renals o pulmonars cròniques, hipertensió, immunodeficiència, càncer en fase de tractament actiu, embaràs o persones majors de 60 anys.
 • Desinfecció prèvia i mesures periòdiques de neteja general del centre: aules i la resta d'instal·lacions i disponibilitat de sabons desinfectants d'ús ràpid en totes elles.
 • Proporcionar als treballadors, abans de l'inici de l'activitat, equips de protecció individual.
 • Limitar a les estrictament imprescindibles les hores presencials en els centres i disminuir la ràtio de l'alumnat
 • Establir protocols d'actuació amb mesures concretes sobre distanciament, eliminació de residus, què fer en cas d'alumnat o persones treballadores amb símptomes...

Sembla raonable que l'activitat lectiva presencial no es reprenga fins al mes de setembre, per tant, entenem que el professorat ha de seguir teletreballant com fins ara.

UGT ja va manifestar en el seu moment que les activitats que es dissenyaren per al mes de juliol, en cas d'haver-les, haurien de ser realitzades per personal alié als centres educatius. Si són a les quals s'ha referit el Govern per a realitzar en l'obertura al maig dels centres, reiterem la nostra posició.

Esment a part mereix la situació dels treballadors i treballadores de les Escoles Infantils. Molts d'ells, acollits a ERTOS, quan no directament acomiadats. Quina és la proposta concreta per a ells?

Finalment, la fi dels centres educatius no és la conciliació de la vida laboral, familiar i personal, encara que siguen un important element conciliador. Tindre en compte solament aquest enfocament és erroni i injust per als treballadors i treballadores de l'Educació.

Han de ser les empreses i les Administracions Públiques les que garantisquen al conjunt de les persones treballadores les mesures de conciliació. Així li ho venim exigint des d'UGT en tots els àmbits.

AlColeConGarantías COMUNICATS:0
0
0
s2smodern
volver arriba

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".